Koti > Ajankohtaista > Blogit > Kaukolämpöä vai...
Johanna Rautio |

Kaukolämpöä vai maalämpöä taloyhtiöön?

"Kaukolämpö vai maalämpö? Molemmilla on puolensa. "

Onko taloyhtiössänne energiaremontti edessä ja nyt mietitte, lämmitetäänkö kiinteistö jatkossa maalämmöllä vai kaukolämmöllä? Kaukolämpöasiantuntijamme kertoo, mitä seikkoja kannattaa huomioida valintaa tehdessä.   

Monessa vanhassa taloyhtiössä mietitään tälläkin hetkellä kuumeisesti energiaratkaisuja vanhojen laitteiden käyttöiän tullessa loppuun. Maalämpö kasvattaa suosiotaan tasaisesti kaukolämmön rinnalla, vaikka kaukolämmön edut kiinteistön omistajalle ovat edelleen kiistattomat. Molemmissa lämmitysratkaisuissa on hyvät puolensa, joten kumpaan siis kallistua? Annoimme energia-asiantuntijamme vastata.

Kaukolämpö on varma valinta vanhaan kiinteistöön jo kustannussyistä 

Kaukolämpö sopii erityisesti olemassa oleviin kiinteistöihin ja öljylämmityksen korvaajaksi taajamissa, missä kaukolämpöverkko on lähistöllä. Tällaisten kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät on usein suunniteltu toimiviksi korkeammissa lämpötiloissa kuin mihin maalämpöpumput kykenevät. Usein myös maalämpöpumpun sähkötehon tarve ylittää olemassa olevan sähköliittymän koon. Näin ollen investoinnit maalämpöön muodostuisivat erittäin suuriksi ja saatuun hyötyyn nähden taloudellisesti kannattamattomiksi.

“Kaukolämmön osalta investointikustannus on maltillinen ja liittymismaksu on palautuskelpoinen. Lisäksi kaukolämmön käyttökustannukset ovat hyvin ennustettavissa ja seurattavissa”, kertoo Lempeän kaukolämpöasiantuntijamme, myyntipäällikkö Jussi Lampinen.

Maalämpö voi käydä kiinteistölle kalliiksi monella tavalla  

Kiinteistönomistajan kannattaa muistaa, että maalämpöpumput toimivat hyvällä hyötysuhteella vain matalissa lämpötiloissa. Jos kiinteistöä ei päästä heti alusta asti suunnittelemaan lämpöpumppujen ehdoilla, voi tuloksena olla kallis järjestelmä, joka vaatii tukilämmitystä mitoituspakkasilla.

“Tukilämmitys näissä tapauksissa on usein kallis suora sähkölämmitys. Lämpöpumput ovat myös tutkitusti kalleimpia lämmitysjärjestelmiä hankintahinnaltaan. Tällöin investoinnin riskit ovat kiinteistön omistajilla”, Lampinen muistuttaa. Monimutkaiset maalämpöjärjestelmät vaativat myös osaamista käytössä ja huollossa.  Usein todelliset käyttö- ja kunnossapitokustannukset eivät ole selvillä hankintahetkellä. Vika- ja häiriötilanteissa kiinteistö joutuu itse huolehtimaan lämmitysjärjestelmän kuntoon saattamisesta sekä lämmön saamisesta asukkaille.

Hinta vai laatu edellä?  

Lämmitysratkaisun valinnassa ensimmäinen pohdittava asia tulisi olla sen päättäminen, mitä haluat lämmitysjärjestelmältä. Toisin sanoen, painotatko ratkaisun valinnassa sen kokonaiskustannuksia, järjestelmän toimintavarmuutta ja huoltovapautta vai kenties sen ekologisuutta.  

Kaukolämmön valitsemalla saat nämä kaikki.  

Muistilista yhtiökokoukselle:  

Tarkista 

  • ratkaisun tarjoajan taustat. Valitse energiaratkaisun toimittajaksi vain luotettava kumppani  
  • tarjousten vertailukelpoisuus. Tarjouksessa on esimerkiksi sama toimituskokonaisuus, mitoitus, lähtötiedot jne.  
  • kokonaiskustannukset. Tarjouksesta on löydyttävä niin hankinta- kuin käyttökustannuksetkin.  
  • että tarjouksessa on laskelmat myös energiankulutuksesta  

 
Haluaisitko keskustella taloyhtiönne energiaremontista asiantuntijoidemme kanssa? Ota yhteyttä myyntiimme!   


Viestintäpäällikkö
010 2104209
johanna.rautio@sssoy.fi
Johanna toimii viestintäpäällikkönä Suur-Savon Sähkössä. Energiaa säteilevä Johanna on siten tavallaan unelma-alallaan. Varsinkin, kun saa tehdä päivisin sitä mikä on sydäntä työmielessä lähinnä: yritysten vastuullisuustyötä ja viestintää. Siis monen muun asian lisäksi. Johanna on ollut näissä hommissa jo yli 10 vuotta ja virtaa riittää vähintään toiseen mokomaan. Kunhan vain saa oppia koko ajan jotakin uutta. Johanna on myös kahden teinin äiti ja norfolkinterrieri Taikan ulkoiluttajaihminen. Samaa perhettä kaikki. Perheen pyörityksen ohella Johanna mätkii vapaa-ajallaan säkkejä kuntonyrkkeilyn parissa.