Etusivu > Ajankohtaista > Blogit > Lempeää lämpöä ...
Jukka Rönkä | Tags

Lempeää lämpöä auringon avulla

Puumalassa tuotetaan nyt kaukolämpöä auringon lämmöllä.

Uudet innovaatiot vaativat huolellista suunnittelua, mutta ennen kaikkea rohkeutta tehdä asioita toisin.  Pienessä Puumalassa kaukolämpöä tuotetaan nyt koeluontoisesti auringon voimalla.  

3000 kilometriä Saimaan rantaa ja jylhiä kallioita. Lähes 4000 vapaa-ajan asuntoa, viehättäviä losseja ja Suomen komeimpia siltoja upeine maisemineen. Ja nyt myös Suomen suurin aurinkolämpökenttä, jossa lämpöenergiaa tuotetaan puhtaasti auringon avulla. Puumalan lämpölaitos vähentää öljyn käyttöä 30 000 litralla ja hiilidioksidipäästöjä yli 500 tonnilla vuodessa. Ei mikään pikku juttu siis. 

 
Reilun parintuhannen asukkaan Puumalassa aurinko lämmittää ihoa näin syyskesällä vielä ihan mukavasti. Lämmin ja lempeä sää saa syystäkin hymyn huulille ennen loppuvuoden pimeneviä ja kylmeneviä päiviä.  

 
Kunpa tämän auringon lämmön voisi saada jotenkin talteen, moni tuntuu tässä vaiheessa vuotta haaveilevan. Lempeä päätti tehdä juuri niin.  

 
Uuden lämpölaitoksen näkyvin elementti on 400 neliön kokoinen aurinkolämpökenttä. Se on rakennettu Puumalan seurakunnan omistamalle maa-alueelle, jonka seurakunta luovutti korvauksetta ekologisen ja innovatiivisen järjestelmän käyttöön.  

Ele korostaa hankkeen koettua tärkeyttä koko Puumalan alueella. Pieni kunta on innolla mukana tukemassa hanketta, jolla osittain ratkaistaan jättimäisiä kysymyksiä koko energiantuotannon tulevaisuudesta.  

 
Puumalan aurinkolämpöhanke on Lempeälle merkittävä panostus uuteen kaukolämmön tuotantoteknologiaan. Lämpölaitos on samalla yhtiölle jännittävä, uusien teknologioiden opettelumahdollisuus. Hankkeen opeilla tullaan todennäköisesti kehittämään vastaavia ratkaisuja muuallekin.  

Aurinkokenttä tuottaa 25 % järjestelmän energiasta. Loput 75 % tuotetusta lämpöenergiasta kerätään lämpöpumpun avulla ilmasta. Koko laitoskokonaisuuden ydin on lämpöpumppu, joka jalostaa ilmasta ja aurinkokentästä kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi. Laitoskokonaisuuden toimintaa tasaa 80 m3 lämpöakku, jonne varastoidaan ylijäämälämpö. Tarpeen tullen akusta voidaan purkaa lämpöä kaukolämpöverkkoon.  

Puheiden sijaan yritetään tehdä. Ja kun tehdään, tehdään kunnolla.  

 
Aurinkolämpöhankkeen investoinnin kokonaishinta on noin 750 000 €. Investointi sisältää aurinkolämpökentän, lämpöpumpun, energiakeräimen ja lämpöakun. Hanke on kokoluokassaan ja laadussaan ainutlaatuinen, sillä vastaavaa prosessikytkentää ei Suomessa ole.  

Puumalan hanke on vasta alussa, joten tuloksia ja uutisia hankkeen tiimoilta tullaan tulevaisuudessa kuulemaan varmasti lisää. Mikäli olet kiinnostunut uusista puhtaammista energiantuotannon muodoista, pysy kuulolla!  


Ympäristö- ja projekti-insinööri
010 2104204
jukka.ronka@sssoy.fi
  • Jukka Rönkä

    Ympäristö- ja projekti-insinööri Jukka nauttii tittelinsä mukaisesti ratkaisujen löytämisestä ja onnistumisista, projektissa kuin projektissa. Tässä työssä auttaa Jukan rauhallinen, kärsivällinen ja sitkeä luonne. Jukka on pitkän linjan tekniikan ammattilainen. Teknologiateollisuuden palveluksessa vierähti ensin 18 vuotta. Suur-Savon Sähkössä kaukolämmön tuotannossa ja jakelussa Jukka työskenteli lähes 10 vuotta tuotantoesimiehenä. Vapaa-ajallaan Jukka syttyy niin kotimaan kuin ulkomaan matkailusta. Vapaaehtoinen maanpuolustus- ja reserviläistoiminta ovat Jukan sydäntä lähellä. Talvisin Jukka nauttii hiihtämisestä.