Etusivu > Ajankohtaista > Yleinen > Case Hartola: n...

Case Hartola: näin taloyhtiö siirtyi öljystä kaukolämpöön mutkattomasti

Taloyhtiön siirtyminen vanhasta lämmitysjärjestelmästä nykyaikaiseen voi herättää kysymyksiä ja jopa huolia projektin vaativuudesta. Hyvin suunniteltuna taloyhtiön siirtyminen kaukolämpöön on kuitenkin mutkaton juttu. Hartolassa Asunto Oy Yhdystien vanha öljylämmitysjärjestelmä vaihtui kaukolämpöön vaivatta.  

Kaikki alkaa saneerattavan kohteen katselmuksesta 

Suurikin saneeraus on taloyhtiön näkökulmasta varsin vaivatonta viedä läpi, kunhan se on suunniteltu huolellisesti. Kun taloyhtiö haluaa siirtyä vanhasta öljylämmitysjärjestelmästä nykyaikaiseen ja vaivattomaan kaukolämpöön, sen ei tarvitse tehdä muuta kuin olla yhteydessä Lempeän myyntiin.  

Hartolan keskustassa Yhdystiellä sijaitseva rakennuskokonaisuus on tyypiltään hyvin perinteinen taloyhtiö. Vanha öljylämmitysjärjestelmä oli tulossa käyttöikänsä päähän ja yhtiössä päätettiin lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja uudeksi lämmitysratkaisuksi.

Toisinaan taloyhtiössä päätöksenteko voi olla hankalaa. Avoin keskustelu ja faktojen luotettava esiintuominen on tällöin avainasemassa. Mitä huolellisemmin saneeraushanke esitellään taloyhtiön osakkaille, sitä helpompi taloyhtiön on tehdä päätös. 

Hartolan tapauksessa Lempeä toimi jatkuvasti isännöitsijän apuna taloyhtiön hallituksen suuntaan ja kertoi avoimesti hankkeesta ja sen eduista. Hartolan hanke alkoi yli vuosi ennen hankkeen valmistumista.   

Aluksi kiinteistöön tehtiin katselmus, jossa sovittiin saneerauksen laajuus ja toimenpiteet. Lempeän edustaja kartoitti mahdolliset vaihtoehdot ja teki ehdotukset saneerauksesta.  

“Taloyhtiön tarvitsi vain kerätä meille kiinteistön öljynkulutustiedot. Katselmuksen jälkeen taloyhtiö sai meiltä sitovan tarjouksen kaukolämpöön liittymisestä sekä arvion energian kulutuksesta ja maksuista,” kertoo Lempeän myyntipäällikkö Jussi Lampinen

Päätös kaukolämpösaneerauksen aloittamisesta tehtiin asunto-osakeyhtiö Yhdystiellä kesällä 2019, jonka jälkeen sovittiin toteutuksen aikataulusta. Varsinaiset työt toteutettiin alkusyksystä.  

Taloyhtiö valitsi itse urakan toteuttajan   

Lempeä toimitti Yhdystien taloyhtiöön kaukolämpöliittymän. Lämmitysjärjestelmän asennuksesta vastasi taloyhtiön itse valitsema urakoitsija. Asiakkaalla on kuitenkin aina mahdollisuus valita kaukolämpösaneerauksen toteutus avaimet käteen -toteutuksena, jolloin Lempeä hoitaa koko prosessin suunnittelusta asennukseen.  

Öljylämmitteisen taloyhtiön siirtyminen kaukolämpöön on kohtuullisen mutkaton prosessi. Yleensä tässä yhteydessä kannattaa poistaa myös vanhat öljykattilat sekä maanalaiset öljysäiliöt. Tällä tavoin varmistetaan, ettei ympäristövahinkoja pääse tapahtumaan tulevaisuudessakaan.  

 Asiakkaan saama hinta pitää  

Hartolassa kaukolämpöön liittymisen kokonaiskustannus oli 30 000 €, joka sisälsi uudet laitteet ja kaukolämpöliittymän, vanhojen kattiloiden ja öljysäiliön purkamisen ja hävittämisen sekä muut tarvittavat työt. Säästöä taloyhtiölle syntyy kaukolämpöön liittymisen myötä vuodessa noin 7000 €.   

“Yleensä liittymisprosessin on hyvä varata aikaa kahdesta kolmeen kuukautta. Suunnittelutyön, laitteiden toimitusajan sekä urakoitsijan aikataulut täytyy yhteensovittaa. Taloyhtiöissä täytyy varata aikaa myös yhtiökokoukselle”, kertoo Yhdystien isännöinnistä vastaavan Joutsan Isännöintipalvelun isännöitsijä Jorma Lehtosaari.  

Milloin selvitystyöt kannattaa aloittaa?  

Tuleva talvi on hyvä aika pohtia lämmitykseen liittyviä asioita taloyhtiössä.  Talven aikana ehditään hyvin tehdä tarvittavat selvitykset ja taloyhtiön päätökset sekä suunnitella varsinaiset työt ja tehdä laitetilaukset. Tällä tavalla kevään jälleen koittaessa päästään parhaaseen mahdolliseen aikaan jo rakentamisen pariin.  

Kustannukset kurissa läpinäkyvästi  

Tyypillisimpiä kysymyksiä taloyhtiöiden kaukolämpösaneerauksiin liittyen on kysymys kustannuksista.   

Kaukolämpösaneerauksen kohdalla taloyhtiölle ei ole huolta budjetin ylityksistä, sillä kaukolämpöyhtiö antaa aina sitovan hinnan liittymisestä eikä asiakkaan näkökulmasta ole vaaraa kustannusten nousuun. Näin tehdään myös avaimet käteen-malleissa. Asiakas tietää aina lopullisen hinnan sopimusta allekirjoittaessaan.  

“Suosittelen lämpimästi kaukolämpöön siirtymistä. Vaivaton, toimintavarma ja ympäristöystävällinen kaukolämpö on lisäksi kustannuksiltaan ennustettava, eikä sen hinta ole riippuvainen maailman markkinoiden mullistuksista. Lempeän asiantuntijan kanssa yhteistyö on helppoa”, summaa isännöitsijä Lehtosaari hankkeen positiivisia kokemuksia.  

Mietittekö taloyhtiössänne lämmitysjärjestelmän uudistamista? Ota yhteyttä minuun!  

Jussi Lampinen 

Myyntipäällikkö 

010 210 4266 

jussi.lampinen@sssoy.fi