Etusivu > Ajankohtaista > UutisetYleinen > Varavoima pitää...

Varavoima pitää taajamat lämpiminä sähkökatkojen aikana

Kuvassa Suur-Savon Sähkö -konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen, Lempeän tuotantopäällikkö Harri Karhu, Elveran asentaja Martti Kokkonen, Lempeän kehityspäällikkö Aki Padatsu ja liiketoimintajohtaja Heikki Tirkkonen

Lempeän lämpölaitosten toimintaa varmistetaan varavoimalla. Se pitää huolen, että pitkänkin sähkökatkon aikana lämpöä riittää Lempeän kaukolämpötaajamiin. Varavoiman toimivuutta testattiin Rantasalmella perjantaina 25.10.2019.

Perjantai-aamu valkeni syysraikkaassa säässä. Vielä ei pakkanen pauku, mutta pian katko lämmöntoimituksessa voi tarkoittaa nopeasti kylmeneviä koteja ja yrityksiä. Jotta Lempeän asiakkaat saisivat mahdollisimman katkotonta lämpöä, olemme investoineet varavoimajärjestelmään kaikilla kaukolämpöpaikkakunnilla.

Halusimme varmistaa järjestelmän toimivuuden tosipaikassa. Elveran asentaja Martti Kokkonen sai kunnian kytkeä lämpölaitoksen perjantaina heti aamutuimaan irti sähköverkosta. Kestää 5 sekuntia ja kuulemme huminan: varavoima käynnistyy. Oikeassa tilanteessa sähköjen katketessa siirrymme keltaiseen valmiustilaan ja aloitamme lämmöntoimituksen varmistamisen.

Rantasalmen biolämpölaitos uudistettiin vuonna 2017.

Kun sähköt ovat poissa, valvomo näyttöineen pysyy toiminnassa UPS-laitteiden varavirran turvin. Lämpölaitoksen kattilassa palaminen loppuu, mutta hiillospatja luovuttaa lämpöä muutamia tunteja. Varavoimakone pitää savukaasupuhaltimen ja kattilan kiertovesipumput päällä. Kun kaukolämpöverkkoon lähtevän veden lämpötila alkaa laskea, käynnistyy öljykattila automaattisesti ja jatkaa lämmöntuotantoa.

Lämpölaitosta voidaan valvoa ja ohjata myös puhelimen kautta.

Varavoima toimii niin kauan kuin tarvetta on. Kahden tai kolmen vuorokauden jälkeen varavoimakone tarvitsee lisää dieseliä, jota lisätään ulkopuolella olevasta täyttöputkesta.

Noin pari tuntia harjoituksen alkamisesta palautetaan virrat laitokseen. Varavoima pitää sähköt yllä kymmenen minuuttia, jonka jälkeen laitos kytkeytyy takaisin verkkoon. Kattilassa lämpöä on vielä lähes 500 astetta, joten uudelleenkäynnistys onnistuu helposti. Jos katko olisi ollut pidempi ja lämpötila laskenut enemmän, pitäisi kattilaan sytyttää tulet uudestaan.