Etusivu > Ajankohtaista > Blogit > Taloyhtiön ener...
Ossi Pöyry | Tags

Taloyhtiön energiaremontin suunnittelu kannattaa aloittaa nyt

Öljylämmityksestä luopuminen ja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen ovat kansallisia ympäristötavoitteita. Valtio tarjoaa tällä hetkellä porkkanaa, jonka avulla taloyhtiöt voivat uudistaa vanhentuneen lämmitysjärjestelmänsä tai toteuttaa muun kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavan hankkeen.

ARA:n energia-avustus on jopa puolet investoinnin kokonaisarvosta

ARA:n eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen myöntämää energia-avustusta voi hakea asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022. Tuen saaminen ja määrä riippuu siitä, kuinka paljon energiaremontti parantaa kiinteistön energiatehokkuutta.

Isompiin investointeihin liittyvät keskustelut ja päätöksenteko taloyhtiöiden hallituksissa ja yhtiökokouksissa vie aikaa. Koska hakemusten käsittely kestää noin puoli vuotta, taloyhtiöillä alkaa jo olla kiire ehtiäkseen suunnitella energiaremontin, tehdä avustushakemuksen, toteuttaa remontin sekä saada tuen vuoden 2022 loppuun mennessä. Avustusta ei myönnetä takautuvasti, eli hakemus pitää tehdä ennen remontin aloittamista. Lue lisää ARA:n sivuilta.

Jos pieni kerrostalotaloyhtiö vaihtaa vanhan öljylämmityjärjestelmänsä kaukolämpöön, energiaremontti maksaa keskimäärin noin 30 000 euroa. Hinta sisältää kaukolämpöliittymän ja uusien kaukolämpölaitteiden asennuksen. Energia-avustuksen maksimimäärä on tässä tapauksessa 15 000 euroa.

Energia-avustuksen saamisen edellytykset

ARA:n energia-avustuksen saamisen edellytys on e-luvun pieneneminen. E-luku ilmaisee rakennuksen laskennallisen ostoenergian kulutuksen neliömetriä kohden vuodessa ja sen suuruus määrää rakennuksen energialuokan.

Avustuksen saamiseksi e-luvun täytyy alentua kerrostalossa 32 prosenttia ja rivitalossa 36 prosenttia rakentamisvuoden e-lukuun verrattuna. Jos öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön kerrostalossa, jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, e-luku paranee helposti jopa 40 prosenttia. Lähestulkoon aina e-luku paranee niin paljon, että tukea myönnetään.

Energia-avustuksen saaminen ei sinänsä edellytä kaukolämpöön siirtymistä. Kaukolämpö on kuitenkin järkevä lämmitysratkaisu, koska se on helppo, toimintavarma ja investointinakin kustannustehokas. Lisäksi kaukolämpö on paikallisesti tuottettua ja ympäristölle ystävällistä lämpöenergiaa. Lempeän lämmöstä 80% tuotetaan puuperäisillä energianlähteillä, hakkeella ja pelletillä. Usein myös taloyhtiön hoitovastiketta voidaan hieman alentaa kaukolämpöön siirryttäessä.

Jos e-luku ei parane riittävästi, tukea ei voida myöntää. Jos taas vuosikohtainen määräraha loppuu, tukihakemus siirtyy seuraavalle vuodelle.

Kun energiaremontti on valmis ja uusi e-luvun alentumisen todentava energiatodistus on laadittu, tuki maksetaan saman tien.

Kysy lisää ARA:n tuesta ja kaukolämpöön siirtymisestä!


Myyntipäällikkö
010 2104241
myynti@sssoy.fi
  • Ossi Pöyry

    Kestäviä luottamussuhteita rakentava myyntipäällikkö Ossi vastaa lämpöratkaisujen ja -palveluiden myynnistä. Luonteeltaan avoimena ja rehellisenä hän pyrkii kaikkia osapuolia hyödyttävään lopputulokseen. Hyvät asiakaskohtaamiset ja ratkaisujen löytäminen tekevät hänen työpäivästään onnistuneen. LVI-insinöörinä Ossia kiehtoo uusien asiakastarpeiden tunnistaminen ja energiaratkaisujen tuotekehitys. Hänellä onkin vuosien kokemus asiakasrajapinnassa toimimisesta energia-alalla sekä uusien lämmitysratkaisujen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Ossi on tiimipelaaja myös vapaa-ajalla: jalkapallo kuluu elämään niin pelaajana kuin katsojanakin, ja joskus hän tarttuu myös tennis- tai sulkapallomailan varteen. Mökillä kuuluu rentoutua rantasaunassa hyvien löylyjen äärellä.