Etusivu > Ajankohtaista > Joutsan LämpöUutiset > Joutsan Lämmön ...

Joutsan Lämmön hakelaitoksen savun lämpö ei mene harakoille

Viime perjantaina vihittiin käyttöön Joutsan Lämmön uutukainen savukaasulauhdutin. Savukaasulauhduttimen huikeus on siinä, että nostaessaan laitoksen tehokkuutta se myös laskee samalla päästöt minimiin. Tästä eteenpäin hakelaitoksen savukaasuista talteen kerättävä määrä lämpöä säästää 2000 kiintokuutiometriä puupolttoainetta vuosittain. Polttoaineen säästymisen lisäksi lauhduttamisprosessissa savukaasuista vedeksi tiivistyvä höyry sitoo yli 75 % hiukkaspäästöistä, ja yli 95 % rikkipäästöistä.

Tällaisia lukuja voi jo vähän juhliakin, joten sen kunniaksi järjestettiin vihkiäiset lämpölaitoksen pihalla tarjoiluina paikallisen pitopalvelun lämmin lihasoppa ja pullakahvit.

 Joutsan kunta eturintamassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Hanke alkoi syksyllä 2020, kun Joutsan Lämpö käynnisti selvityksen lämpökeskuksen savukaasujen vesihöyryn sisältämän hukkaan menevän energian talteen ottamiseksi. Projektille saatiin Business Finlandin jakamaa investointitukea 160 000 €.

”Business Finlandin myöntämän investointituen jälkeen investoinnin taloudellinen suuruus on noin 700 000 €, ja kun säästetään polttoainekustannuksissa noin 90 000 €, investoinnin takaisinmaksuajaksi muodostuu hieman alle kahdeksan vuotta. Investoinnilla on taloudellisten perusteiden lisäksi merkittävä vaikutus lämmöntuotannon ympäristövaikutuksissa. Savukaasuista vedeksi tiivistyvä höyry sitoo yli 75 % hiukkaspäästöistä, ja yli 95 % rikkipäästöistä. Investointi tukee myös koko Joutsan kuntaa odotettavissa olevien kuntiin kohdistuvien ilmastotavoitteiden saavuttamisessa”, toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen luonnehtii.

Joutsan Lämmön hakelaitos on jatkossa entistä tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi.

Savukaasulauhduttimen päälaitetoimituksen kilpailutuksen voitti kotimainen perheyhtiö Condens Heat Recovery Oy. Investoinnin toteutuksessa keskeisessä roolissa olivat paikalliset yrittäjät A. Reponen Oy, Ansioniemen Sähkö Oy ja Rakennuspalvelu Hartonen Oy. Projektin vetovastuussa toimi Joutsan sähkö- ja lämpöhuollon käyttö- ja kunnossapitotöistä vastaava infrapalveluyhtiö Elvera Oy.