Etusivu > Ajankohtaista > Blogit > Laki uudistui &...
Teemu Vitikainen | Tags

Laki uudistui – Muistilista palovaroittimien käyttöön

Vuoden 2024 alusta lähtien palovaroittimet ovat rakennuksen omistajan vastuulla. Siis esimerkiksi kerrostaloissa vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta on taloyhtiöllä. Uudistuksessa on kahden vuoden siirtymäaika. 

  1. Lain mukaan jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin, ja palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.

  2. Paristokäyttöisen palovaroittimen paristot tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa ja toiminta suositellaan testattavaksi kerran kuussa. Itse palovaroitin vaihdetaan 5-10 vuoden välein, tai kun se on epäkunnossa.

  3. Vuodesta 2009 alkaen uudisrakennuksissa on oltava lain mukaan verkkovirtaan kytketty palovaroitin. Verkkovirtaan kytketyissä varoittimissa on myös varalla paristo tai akku. Selvitä hyvissä ajoin, kuinka pariston vaihto tapahtuu. Taloyhtiössä sen vaihto voi kuulua huoltoyhtiölle. Itse vaihdettaessa on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta, koska laite on verkkovirrassa. Usein suositellaan kiinteistön sähkönkulun katkaisua pääkytkimestä pariston vaihdon ajaksi. Tutustu oman varoittimen toimintaan ennalta, ja käänny tarvittaessa sähköliikkeen puoleen.

  4. Muista asentaa palovaroittimet myös mökille ja esimerkiksi aittarakennuksiin, asuntoautoon tai hytilliseen veneeseen. 

  5. Palovaroitin tulee asettaa kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä. Vältä paikkoja kuten keittiö, pesutilat tai ilmanvaihtoventtiilien edusta, sillä näissä varoitin ei toimi toivotusti.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n mukaan Suomessa säästyy vuosittain kymmenien ihmisten henki palovaroittimien ansiosta. Siksi varoittimien toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Lisää vinkkejä paloturvallisuuteen löydät SPEK:n sivuilta.


Viestintäsuunnittelija
  • Teemu Vitikainen

    Tietotekniikasta tarinoiden maailmaan siirtynyt sisällöntuottaja Teemu käyttää luovuuttaan nyt ensimmäisessä vakituisessa työpaikassaan. Teemu haluaa, että asiakkaat saavat tarvitsemansa tiedon tehdäkseen hyviä lämpöratkaisuja Lempeän kanssa – ja viihtyvät sisältöjen parissa. Hänet tapaa usein kameran kanssa ikuistamassa hetkiä, jotka hän muokkaa artikkeleiksi, kuviksi tai videoiksi. Ihmisten kokemusten ja näkemysten kuuleminen on Teemusta hienoa – jokaisella on oma tarinansa. Kotona nuori labradorinnoutaja irrottaa ajatukset nopeasti työstä. Vapaa-ajalla parasta ovat vaellusretket luonnossa ja hiihtäminen – ne ovat lepoa miehen mielelle.