Siirry sisältöön
Etusivu > Yritys > Aurinkolämpö

Aurinko lämmittää koteja ja mieltä

Puumalassa sijaitseva aurinkolämpökenttä ja erikoislämpöpumppu tuottavat lämpöä Puumalan asukkaille yli puolet vuodesta auringon sekä sen lämmittämän ilman avulla.

Ajat muuttuvat, niin myös kaukolämmön tuotanto. Tähän asti Lempeä kaukolämpöä on tuotettu valtaosin lähimetsien sivuvirroista ja vielä toistaiseksi myös osittain fossiilisilla polttoaineilla.

Tulevaisuudessa kaukolämmön tuotanto on entistä puhtaampaa, kun kehittyvä teknologia mahdollistaa auringon hyödyntämisen kaukolämmön tuotannossa.

Puhdasta energiaa auringosta

Aurinkoa on hyödynnetty lämmön lähteenä syksystä 2019 lähtien Puumalassa. 400 neliömetrin laajuinen aurinkokeräinkenttä rakennettiin Puumalan seurakunnan omistamalle maa-alueelle, jonka seurakunta luovutti korvauksetta ekologisen ja innovatiivisen järjestelmän käyttöön.

Aurinkokenttä tuottaa 25 % järjestelmän energiasta. Loput 75 % tuotetusta lämpöenergiasta kerätään erikoislämpöpumpun avulla ilmasta. Erikoislämpöpumppu jalostaa ilmasta kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi, ja samanaikaisesti jäähdyttää sekä aurinkokeräimiä, jotta lämpöä saadaan otettua entistä enemmän talteen. Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun, mistä lämpöä jalostetaan erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.

Aurinkolämpökentän ja erikoislämpöpumpun toimintaperiaate

Järjestelmään kuuluva lämpöakku voidaan varata edullisen energian aikana sääennusteen ja kokemuksen tuoman kulutustiedon pohjalta. Se auttaa puskuroimaan kulutuksen huippuja. Lisäksi kaukolämmön tuotantoa voidaan nyt optimoida eri lämmönlähteiden käyttökustannusten sekä sähkön hinnan muutosten mukaan. Lopputuloksena on kuluttajille kulloinkin edullisin tapa tuottaa kaukolämpöä.

Puumalan kaukolämpö tuotetaan jatkossa lämpimään aikaan, noin huhtikuusta aina lokakuulle, pelkästään aurinkolämpönä. Aurinkolämpöhybridilaitos vähentää öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa vuodessa, mikä vastaa noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

Suomalaista energiaosaamista

Puumalan järjestelmän aurinkokeräimet on toimittanut mikkeliläinen Savosolar Oyj.  Kokonaistoteutuksesta vastasi hollolalainen Calefa Oy, joka on myös kehittänyt Puumalassa käytettävän erikoislämpöpumpun.

Savosolar on aurinkolämpötekniikan suunnannäyttäjä. Yhtiö toteuttaa maailman tehokkaimpia aurinkolämpöjärjestelmiä, joilla saavutetaan alhaisin energiantuottokustannus. Yhtiön aurinkokeräimet ovat markkinoiden tehokkaimmat.

Calefa Oy toteuttaa teollisuudelle ja voimalaitoksille innovatiivisia kokonaisratkaisuja, joissa tuotannossa syntyviä hukkalämpöjä kierrätetään uusiokäyttöön. Energia- ja lämpöyhtiöille Calefa tarjoaa uusiutuvaan CO2-vapaaseen energiatuotantoon perustuvia lämpölaitoksia.

Uusi aika kaukolämmön tuotannossa on alkanut

Olemme aloittaneet aurinkolämpökentän testaukset keväällä 2020. Kerromme kentän toiminnan tuloksista ja kuulumisista Lempeän verkkosivuilla.

Seuraa kaukolämpöä koskevia uusia ajatuksia ja uutisia täällä!

Haluatko kysyä lisää aurinkolämmön tuotannosta?  Ota yhteyttä!

Jukka Rönkä
Ympäristö- ja projekti-insinööri
010 21044204
Social media icon
Ympäristö- ja projekti-insinööri Jukka nauttii tittelinsä mukaisesti ratkaisujen löytämisestä ja onnistumisista, projektissa kuin projektissa. Tässä työssä auttaa Jukan rauhallinen, kärsivällinen ja sitkeä luonne. Jukka on pitkän linjan tekniikan ammattilainen. Teknologiateollisuuden palveluksessa vierähti ensin 18 vuotta. Suur-Savon Sähkössä kaukolämmön tuotannossa ja jakelussa Jukka työskenteli lähes 10 vuotta tuotantoesimiehenä. Vapaa-ajallaan Jukka syttyy niin kotimaan kuin ulkomaan matkailusta. Vapaaehtoinen maanpuolustus- ja reserviläistoiminta ovat Jukan sydäntä lähellä. Talvisin Jukka nauttii hiihtämisestä.