Etusivu > Ajankohtaista > Yleinen > Höyrytys Oy:n v...

Höyrytys Oy:n varaenergiapalvelun avulla Lempeä voi vähentää öljylaitoksia

Lempeä Lämpö on viime vuosina pyrkinyt vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, eli öljyä. Monilla paikkakunnilla öljykäyttöiset laitokset ovat näytelleet Lempeällä vara- ja lisävoiman roolia. Lempeä on viime vuosina pyrkinyt korvaamaan öljykäyttöisiä lämpölaitoksia pellettilaitoksilla minimoidakseen fossiilisten polttoaineiden käytön. Lisäksi Lempeällä on lukuisia pieniä varalämpölaitoksia sijoitettuna kaukolämpöverkkoihin eri paikkakunnilla. Varaenergiapalvelun ansiosta osasta näistä on voitu luopua.

Lempeä Lämmöllä on ollut varalämpösopimus Höyrytys Oy:n kanssa vuodesta 2019 lähtien. Vuosisopimus takaa 24/7-periaatteella tietyn tehon ja vasteajan, jossa siirrettävä varalämpökalusto saadaan ongelmatilanteen sattuessa tuottamaan varalämpöä kaukolämpöverkkoon.

Ei enää investointeja fossiilisiin polttoaineisiin Lempeällä

Lempeän vanha öljykäyttöinen varalämpökontti Savonlinnassa lähdössä Höyrytyksen matkaan. Höyrytys etsii uusiokäyttökohteita vanhoille öljylämpölaitteistoille.

Varaenergiapalvelun ansiosta Lempeä on voinut luopua neljästä käyttöikänsä päässä olleesta öljylämpölaitoksestaan Savonlinnassa ja Kangasniemellä.

”Useat näistä laitoksista olisivat seuraavien vuosien aikana olleet saneerauksen tarpeessa, jotta ne olisivat pysyneet luotettavina ja vastanneet tehokkuudeltaan nykypäivän standardeja. Varaenergiasopimuksella meidän ei tarvinnut enää investoida fossiiliseen energiaan, josta olemme hyvää vauhtia pääsemässä eroon. Lisäksi näiden laitosten arkiseen ylläpitoon tarvitut resurssit säästyvät myös”, summaa Lempeä Lämmön tuotantopäällikkö Harri Karhu.

Varalämpöä viivana paikalla

Liikkuva varalämpölaitteisto kytkettynä liityntäpisteeseen tuottamassa lämpöä.

Tarpeen vaatiessa Höyrytys aloittaa lämmöntuotannon yhdellä puhelinsoitolla paikassa, jossa varaenergiaa tarvitaan. Lempeä Lämmön kanssa on sovittu, että varaenergiaa on saatavilla viimeistään 12 tunnin sisällä tilauksesta. Lempeän tilanteessa tarve voisi olla esimerkiksi laite- tai verkostovaurio, joka estäisi kaukolämmöntoimituksen omien laitosten avulla. Lempeältä varaenergiapalvelun käyttöönotto vaatii vain kalustolle sopivan sijoituspisteen sekä liitäntälaipat kaukolämmölle.

”Palvelumme on ennen kaikkea kiertotaloutta: kun varalämpö ostetaan palveluna, voi energiayhtiö luopua turvallisin mielin vähäisellä käyttöasteella olevista varalämpökeskus. Omistamisen riskeistä sekä tuotanto-omaisuuden hallinnasta luopuminen lisäävät kustannustehokkuutta. Höyrytys Oy pyrkii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti tarkastelemaan myös käytöstä poistettavien lämpökeskusten uudelleenkäyttöpotentiaalia”, sanoo Höyrytys Oy:n toimitusjohtaja Risto Nupponen.

Polttoaineena Höyrytys käyttää tällä hetkellä kevyttä polttoöljyä sen luotettavuuteen ja huoltovarmuuteen liittyvien tekijöiden vuoksi. Katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa. ”Myös muiden energianlähteiden käyttöä selvitetään aktiivisesti. Jo nyt Höyrytyksen tarjoamaa varaenergiaa on mahdollista halutessaan saada 100 % uusiutuvilla polttoaineilla tuotettuna,” Höyrytyksen tuotantopäällikkö Aarni Natunen kertoo.