Etusivu > Ajankohtaista > Blogit > Kaukolämpöä vai...
Ossi Pöyry | Tags

Kaukolämpöä vai maalämpöä taloyhtiöön?

Kaukolämpö vai maalämpö? Taloyhtiön sijainti ratkaisee yleensä, kumpi kannattaa valita.

Kaukolämpö vai maalämpö? Tämä kysymys nousee varmasti esille, kun taloyhtiön energiaremontti on edessä. Kummallakin lämmitysratkaisulla on etunsa, mutta taloyhtiön sijainti yleensä ratkaisee, kumpi lämmitysmuoto taloyhtiöön kannattaa valita.
 

Monessa vanhemmassa taloyhtiössä kartoitetaan tälläkin hetkellä tulevia energiaratkaisuja. Vanhojen laitteiden käyttöikä on loppumassa. Investointikustannukset että energian hintakehitys mietityttävät. Maalämpö kasvattaa suosiotaan tasaisesti, mutta myös kaukolämmön edut kiinteistön omistajalle ovat edelleen kiistattomat. Molemmissa lämmitysratkaisuissa on hyvät puolensa, joten kumpaan siis kallistua?

Kaukolämpöverkon läheisyys ratkaisee

Pääsääntö on, että kaukolämpöverkon lähellä olevat kohteet kannattaa liittää kaukolämpöön ja kauempana olevat maalämpöön. Olemassa olevista kiinteistöistä vanhat ja korkean lämpötilatason kohteet soveltuvat erityisen hyvin kaukolämpöön, mutta maalämpökin voi olla mahdollinen. Kiinteistön sijainti on kaiken a ja o.

Kaukolämpöverkon läheisyys selviää ottamalla yhteyttä Lempeä Lämmön myyntiin. Jos maalämpö kiinnostaa, ennen tarjousta tehtävällä kartoituksella selvitetään, onko maalämpö sopiva ratkaisu.

Kaukolämpö vanhempaan taajamassa sijaitsevaan taloyhtiöön

Kaukolämpö on varma valinta vanhemmille taajamakiinteistöille, jos kaukolämpöverkko sijaitsee riittävän lähellä. Se sopii erityisesti öljylämmityksen korvaajaksi, sillä tällaisten kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät on usein suunniteltu toimiviksi korkeammissa lämpötiloissa kuin mihin maalämpöpumput kykenevät. Maalämpöpumpun sähkötehon tarve saattaa myös ylittää kiinteistön nykyisen sähköliittymän koon.

Lempeä Kaukolämmön investointikustannus on maltillinen ja liittymismaksu on palautuskelpoinen. Lisäksi kaukolämmön käyttökustannukset ovat hyvin ennustettavissa ja seurattavissa. Olennaista on sijainti kaukolämpöverkon läheisyydessä. Tällöin investointi varmaan ja ympäristöystävälliseen kaukolämpöön on kaikin puolin järkevä”, Lempeä Lämmön myyntipäällikkö Ossi Pöyry kertoo.

Jäähdytys – esimerkiksi kaukolämmön rinnalle

Lempeä Kaukolämmön ohella taloyhtiöön voidaan asentaa Lempeä Jäähdytys. Näin sopiva lämpötila voidaan varmistaa sekä talven pakkasissa että kesähelteillä.

“Lempeä Jäähdytys on riskitön ja kustannustehokas: taloyhtiö maksaa vain käyttämästään energiasta tai vaihtoehtoisesti kiinteää kuukausimaksua. Investoinnista, huolloista, laitteiston ylläpidosta sekä valvonnasta vastaa Lempeä Lämpö”, tuotepäällikkö Lauri Tiainen kertoo.

Lempeä Jäähdytys voidaan isommissa taloyhtiöissä ottaa käyttöön sekä kaukolämpöön siirryttäessä että taloyhtiöissä, jotka jo ovat Lempeä Lämmön kaukolämpöasiakkaita. Lisäksi Lempeä Jäähdytys voidaan toteuttaa taloyhtiöille, jotka eivät ole eivätkä tule olemaan Lempeä Lämmön kaukolämpöasiakkaita – jäähdytykseen riittää, että kiinteistö sijaitsee riittävän lähellä kaukolämpöverkkoa. Ota yhteyttä myyntiin ja kysy lisää!

 

Maalämpö uuteen tai kaukana kaukolämpöverkosta olevaan taloyhtiöön

Jos kaukolämpö ei taloyhtiön sijainnin vuoksi ole mahdollinen vaihtoehto, paras ratkaisu saattaa olla Lempeä Maalämpö. Se sopii yhdelle tai useamman kiinteistön ryhmälle, jonka vuotuinen lämmöntarve on vähintään 250 MWh. Lempeä Maalämpöön saa tarpeen mukaan lisättyä myös jäähdytyksen.

“Tavallisessa maalämpöratkaisussa investoinnin riskit ovat kiinteistön omistajilla”, Lauri Tiainen muistuttaa. “Lempeä Maalämpö on sen sijaan taloyhtiölle edullinen ja riskitön ratkaisu. Alkupääomaa ei tarvita lainkaan, kustannukset ovat ennakoitavissa eikä maalämpölaitteisto sido pääomaa. Lempeä Lämpö vastaa järjestelmän suunnittelusta, investoinnista, huollosta ja ylläpidosta.”

 

Ympäristöystävällinen lämmitys ja jäähdytys

Lempeä Kaukolämpö, Lempeä Jäähdytys ja Lempeä Maalämpö sopivat taloyhtiöille erinomaisesti myös ympäristönäkökulmasta:

  • Vähäpäästöinen Lempeä Kaukolämpö tuotetaan pääasiassa lähimetsien hakkuutähteistä ja paikallisen puutuoteteollisuuden jätepuusta koostuvalla hakkeella ja purulla. Tutustu myös 100 % hiilineutraaliin Lempeä Eko -kaukolämpöön.
  • Lempeä Jäähdytys hyödyntää jäähdytyksen yhteydessä syntyvän hukkalämmön kaukolämpöverkossa, joten se ei lämmitä ympäristöä.
  • Lempeä Maalämpö hyödyntää maaperän omaa lämpöä. Jos sen kanssa käytetään uusiutuvaa sähköä, ratkaisu on 100 % hiilineutraali.

 

Kysy lisää taloyhtiön energiaremontista Lempeä Lämmön asiantuntijoilta! Aloita ottamalla yhteyttä myyntiin.

 

Artikkeli on julkaistu alun perin kesällä 2019 ja päivitetty kesällä 2022.


Myyntipäällikkö
010 2104241
myynti@sssoy.fi
  • Ossi Pöyry

    Kestäviä luottamussuhteita rakentava myyntipäällikkö Ossi vastaa lämpöratkaisujen ja -palveluiden myynnistä. Luonteeltaan avoimena ja rehellisenä hän pyrkii kaikkia osapuolia hyödyttävään lopputulokseen. Hyvät asiakaskohtaamiset ja ratkaisujen löytäminen tekevät hänen työpäivästään onnistuneen. LVI-insinöörinä Ossia kiehtoo uusien asiakastarpeiden tunnistaminen ja energiaratkaisujen tuotekehitys. Hänellä onkin vuosien kokemus asiakasrajapinnassa toimimisesta energia-alalla sekä uusien lämmitysratkaisujen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Ossi on tiimipelaaja myös vapaa-ajalla: jalkapallo kuluu elämään niin pelaajana kuin katsojanakin, ja joskus hän tarttuu myös tennis- tai sulkapallomailan varteen. Mökillä kuuluu rentoutua rantasaunassa hyvien löylyjen äärellä.