Etusivu > Ajankohtaista > Yleinen > Lämmönjakokesku...

Lämmönjakokeskuksen uusiminen – mitä kannattaa tietää?

Milloin lämmönjakokeskuksesi on täyttänyt pyöreitä? Keskuksen ikää ja kuntoa kannattaa seurailla, sillä laitteiston käyttöikä on noin 20 – 25 vuotta. Lämmönjakokeskuksen uusiminen kaukolämmitetyssä kiinteistössä kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Tässä muutama vinkkimme keskuksen kunnon arviointiin ja uuden hankkimiseen.

Suunnittele lämmönjakokeskuksen uusiminen näin 

Kaukolämpölaitteiston teknis-taloudellinen käyttöikä on 20 – 25 vuotta. Kun käyttöiän loppuminen lähestyy, huolto- ja korjaustarpeet usein lisääntyvät. Nykyaikaisen lämmönvaihtimen asentaminen parantaa energiatehokkuutta, minkä lisäksi laitteiston toimintaa on helpompi säätää..     

Voiko lämmönjakokeskuksen käyttöikää pidentää? 

Sama 20 – 25 vuoden käyttöikä koskee sekä pientalojen että taloyhtiöiden lämmönjakokeskuksia. Noin 20-vuotias laitteisto voi oireilla esimerkiksi niin, että kaukolämpöveden jäähtymä jatkuvasti heikkenee. Tavallista myös on, että ajan myötä kuluvat osat, kuten kiertovesipumppu, säätöventtiili ja säädin, menevät rikki tai alkavat toimia huonosti.  

Yli 20-vuotiaaseen laitteistoon ei yleensä kannata vaihtaa yksittäisiä kuluvia osia, kuten esimerkiksi kiertovesipumppuja. Järkevämpää on uusia koko lämmönjakokeskus yhdellä kertaa. 

Jos lämmönjakokeskus on alle 15 vuotta vanha eikä siinä ole isompia ongelmia, vaihtamisella ei ole kiirettä. Säännölliset tarkistukset ja huoltotoimenpiteet riittävät. 

Uusi tekniikka parantaa lämmityksen energiatehokkuutta 

Nykyaikaiset lämmönvaihtimet tarjoavat vanhaan verrattuna monipuolisempia lämmityksen säätömahdollisuuksia ja laitteiston ohjaus on helpompaa. Lisäksi kiertovesipumput ovat 20 vuoden takaisia selvästi energiatehokkaampia. 

Lämmönvaihtimen uusiminen maksaa töineen noin 4 000 – 7 000 euroa. Kun laitteisto tehostaa lämmitystä seuraavat 20 – 25 vuotta, investointi huolettomaan lämmitykseen on varsin kohtuullinen.  

Valmistaudu lämmönvaihtimen uusimiseen hyvissä ajoin 

Kaukolämpölaitteiston uuden lämmönvaihtimen asentaa paikallinen urakoitsija. Aikaa asennustyöhön kannattaa varata 1-2 työpäivää. Lämmitykseen tulee vain lyhyt tauko, joten asennustyö voidaan tehdä myös kylmänä vuodenaikana. 

Vaihtamiseen kannattaa kuitenkin varautua hyvissä ajoin, jotta hankinnat ja asennuksen ajankohta saadaan tehtyä suunnitellusti. Omakotitalojen kaukolämpöpaketteja saa nopeastikin, mutta isompiin kiinteistöihin toimitusajat voivat olla pidempiä.