Etusivu > Ajankohtaista > Yleinen > Rantasalmen bio...

Rantasalmen biolämpölaitos sai savukaasulauhdittimen – lämpö jatkossa 98% biopolttoaineesta

Ennen joulua vihittiin käyttöön Rantsalmella hakelämpölaitoksen savukaasulauhdutin ja apulauhdutin. Kaverukset pystyvät yhdessä aikamoisiin suorituksiin. Savukaasulauhduttimen huikeus on siinä, että nostaessaan laitoksen tehokkuutta se myös laskee samalla päästöt minimiin. Lauhdutin kykenee parhaimmillaan kattamaan huomattavan osan Rantasalmen kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta Polttoaineen säästymisen lisäksi lauhduttamisprosessissa savukaasuista vedeksi tiivistyvä höyry sitoo yli 75 % hiukkaspäästöistä, ja yli 95 % rikkipäästöistä.

Tällaisia lukuja voi jo vähän juhliakin, joten sen kunniaksi järjestettiin vihkiäiset lämpölaitoksen pihalla, tarjoiluina paikallisen pitopalvelun lämmin lihasoppa ja pullakahvit. Juhlasää oli hyytävän kylmä, joten alkupuheiden jälkeen siirryttiin nopeasti sisätiloihin tutustumaan laitokseen ja nauttimaan tarjoiluista.

Rantasalmi lämpiää jatkossa 98 % biopolttoaineella. 

Kurkataan onko kattilan arinassa kaikki kohdillaan.
Hyvältä näyttää, tuli palaa.

Investointi lopettaa öljyn käytön laitoksella lukuun ottamatta biokattilan kesän huoltoseisakkeja. Jatkossa kesäajan öljynkäyttö laitoksella vähenee 75 %, kun hakekattilaa voidaan apulauhduttimen avulla käyttää pidemmälle kesään. Lisäksi laitoksen energiatehokkuus nousee savukaasupesurin avulla. Pesuri kerää talteen hukkalämmön kuumasta ja kosteasta savukaasusta ja johtaa sen kaukolämpöverkkoon. Savukaasupesurin ja apulauhduttimen avulla laitos tuottaa jatkossa lämpönsä 98 % biopolttoaineella.

Investoinnilla kamppaillaan polttoaineiden hinnannousua vastaan 

Konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen puhuu investoinnin merkityksestä: ”Miltä tahansa kantilta katsottuna niin onhan se kaunis kokonaisuus.”, Tykkyläinen kuvailee tulevaisuuteen valmista laitosta.

Investointi ei tule vaikuttamaan kaukolämmön hintoihin, vaan se edesauttaa alueen kaukolämmön hintavakautta. Arvioiden mukaan pesuri kykenee parhaimmillaan kattamaan huomattavan osan Rantasalmen kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta. Lisäksi polttoöljyn käytön reilu vähentyminen tarkoittaa, ettei öljyn noussut hinta vaikuta merkittävästi kaukolämmön tuotantokustannuksiin. 

”Tämä investointi on monessakin mielessä pelkkää voittoa. Savukaasupesuri estää hukkalämmön karkaamisen harakoille vähentäen polttoaineen tarvetta. Apulauhdutin puolestaan leikkaa öljynkäytön minimiin, vain 2 % laitoksen käyttämästä polttoaineesta. Voimme näin kamppailla hintojen nousua vastaan, ja samalla päästä ympäristötavoitteisiimme”, iloitsee Lempeä Lämmön tuotantopäällikkö Harri Karhu