Etusivu > Ajankohtaista > Asiakastarinat > Asiakastarina: ...

Asiakastarina: Kuortinkartano lämpenee vastaisuudessa Lempeän maalämmön avulla

Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.

– Kuortinkartanon lämpesi aiemmin öljyllä, mutta energian säästämiseksi ja päästöttömämpään energiaan siirtymiseksi olimme etsimässä uutta lämmitystapaa. Lempeä Lämmöltä oltiin yhteydessä, ja tarjottiin maalämpöratkaisua, yhdistyksen rahastonhoitaja ja hallituksen jäsen Mikael Leskinen kertoo.

Leskisen rooli hankkeessa oli suunnittelu- ja kilpailutusvastuu. Maalämpö ei ollut ainoa vaihtoehto, vaan muitakin lämmitysratkaisuja harkittiin. Tarjottu kokonaisuus kuitenkin ratkaisi.

– Kartoitusvaiheessa myös muita lämmitysratkaisuja harkittiin. Päädyimme Lempeä Maalämpöön siksi, että kyseessä oli meille sopiva kokonaisratkaisu sisältäen lämpöenergian toimitustakuun ja rahoitusratkaisun. Lisäksi laitteet toimitti kotimainen, tunnettu ja kokenut laitevalmistaja, Leskinen perustelee.

Mutta mitä on Lempeä Maalämpö?

Etualalla oranssi maasta nouseva lämpöputki, taustalla mies vihreässä huomiotakissa.

Porattu lämpökaivo ennen lämmönsiirtoputkien asennusta ja peittämistä.

Lempeä Maalämpö on kokonaisvaltainen lämpöratkaisu, jossa kokonaisuuden saa hankittua ilman alkuinvestointia ja avaimet käteen toimituksella.

Maalämmön toimittava Lempeä Lämpö huolehtii laitteiston suunnittelusta, rakentamisesta ja käyttöönotosta. Lempeä huolehtii myös järjestelmän huolloista sekä kaikista muista kustannuksista koko sopimuksen ajan.

Asiakas maksaa vain sopimuksen mukaisen perusmaksun ja energiasta kulutuksen mukaan. Jos asiakas tahtoo, voidaan maalämpöjärjestelmän sähkösopimukseksi valita ekologinen tuuli- tai aurinkosähkö.

Tarjousvaihe sekä kokonaisuuden suunnittelu

Mutta paljonko tällaisen maalämpöjärjestelmän hankkiminen vaatii etukäteistä perehtymistä? Tarvitaanko esimerkiksi talotekniikan alan ymmärrystä, jotta hankittu laitteisto varmasti toimii kuten on ajateltu?

Omaa tekniikan osaamista ei tarvita, Lempeältä vahvistetaan. Riittää että osaa kertoa aiempien vuosien lämmönkulutuksesta sekä millaisia tarpeita kiinteistöllä on lämmön käytön suhteen.

  • Lämmitysjärjestelmän suunnittelun tueksi tarvitaan muutamia lähtötietoja:
  • Lämmönkulutustiedot muutamalta viime vuodelta.
  • Suunnittelua varten pyydetään sähköverkkoyhtiötä toimittamaan Lempeälle kiinteistön kulutus- ja sähköliittymätiedot.

Ennen projektin aloittamista asiakkaan tulee hankkia oman kuntansa rakennusvalvonnasta toimenpidelupa rakentamiselle. Tässäkään kohtaa asiakas ei jää yksin, vaan Lempeän väki auttaa lupahakemuksen laatimisessa.

Suunnittelutyössä otetaan huomioon asiakkaan kiinteistön erityispiirteet sekä miten kiinteistössä käytetään lämpöä.

– Vaatimuksenamme lämmitysratkaisulle oli olemassa olevan patteriverkoston hyödyntäminen sellaisenaan ilman mittavaa muutosta perusratkaisuun, Leskinen jatkaa.

Kuortinkartanon jylhässä päärakennuksessa on käytössä laaja patteriverkosto, joka vaatii lämmitysjärjestelmältä suuria tehoja sekä kuumaa menoveden lämpötilaa. Tämän lisäksi kartanossa on ajoittain suuri tarve lämpimälle käyttövedelle esimerkiksi tapahtumien aikana. Leireillä ei tarvitse kuitenkaan kantaa huolta lämpimän veden loppumisesta, siitä pitää huolen 1000 litran kokoinen lämminvesivaraaja.

Maalämpöjärjestelmän rakennusvaihe

Yleisesti voidaan sanoa, että itse rakennusvaihe kestää suurten kiinteistöjen maalämpöratkaisuissa noin 4–6 viikkoa, kohteen koon mukaan. Työn aloitusajankohdasta on sovittu etukäteen ja siitä pidetään kiinni. Itse rakennusprosessissa maalämpökaivot porataan ja niihin asennetaan lämmönsiirtonestettä varten putket. Kuortinkartanon tarpeisiin pihalle porattiin kuusi lämpökaivoa. Kaivuutöiden yhteydessä työkoneista nurmikolle jääneet jäljet tasoitettiin kaivinkoneella ja mullalle kylvettiin uudet nurmikon siemenet. Näin työmaasta ei tule jäämään pihalle mitään näkyviä jälkiä.

Vanhan laitteiston purkamisesta huolehtii Lempeä. Näin asiakkaan ei tarvitse olla tekemisissä useamman tahon kanssa töiden etenemisestä, vaan vanhan laitteiston purku ja uuden asennustyö sujuu jouhevasti ja ilman odotteluvaiheita. Kuortinkartanon kohdalla vaihtotyö onnistui erityisen mallikkaasti: lämpökatkoa ei tullut vaihtotyön aikana lainkaan. Onnistuneesta projektista on todisteena tyytyväinen asiakas.

– Hanke meni maaliin ilman ongelmia. Viestintä oli hyvää ja asiallista, vaiheistus ja aikataulu olivat tiedossa koko ajan, Leskinen summaa projektin kulkua.

Porauslaitteisto keltaisen kartanorakennuksen pihalla.

Kartanon pihalle porattiin kaikkiaan kuusi lämpökaivoa.

Huoleton maalämpö nyt käytössä

Kun asennustyöt saadaan valmiiksi, on uusi maalämpöjärjestelmä valmis käytettäväksi. Kuortissa maalämpö on ollut käytössä kuukauden ajan, eikä Leskisen mukaan ongelmia ole toistaiseksi esiintynyt.

Asiakkaalle Lempeä Maalämpö on huoleton valinta, sillä Lempeä pitää etäyhteyden avulla silmällä maalämpölaitteistoa ja tekee siihen tarvittaessa hienosäätöjä. Näin toimimalla taataan, että laitteisto toimii varmasti parhaalla mahdollisella tavalla. Laitteiston jostain syystä vikaantuessa, lähettää maalämpöjärjestelmä automaattisesti hälytyksen Lempeälle sekä huoltoliikkeelle, jotta vika saadaan korjatuksi nopeasti.

Säännölliset huollot sekä säätöjen tarkistukset pitävät laitteiston toimivana sekä energiatehokkaana. Laitteistolle tehdään Lempeän toimesta vuosittain huolto, jossa tarkistetaan ja testataan eri laitteisto sekä uusitaan tarpeen mukaan kuluvia osia.

Lempeän väki toivottaa Kuortinkartanolle mukavia ja lämpimiä hetkiä Lempeän Maalämmön kanssa.

Kiinnostuitko Lempeä Maalämmöstä? Soita Ossille!

Ossi Pöyry
Myyntipäällikkö
010 2104241

Tai jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä!

Ota yhteyttä (yritykset)
Haluan että minuun otetaan yhteyttä