Etusivu > Ajankohtaista > Asiakastarinat > Lempeällä älylä...

Lempeällä älylämmöllä tasaisempi ja miellyttävämpi sisälämpötila taloyhtiöön

Kaukolämpö on käyttäjälleen varma ja huoleton valinta. Taloyhtiön näkökulmasta lämmityksen kustannuksilla on merkittävä rooli hankintapäätöksessä. Pilottihankkeessa tuotiin Savonlinnan vuokratalojen kaukolämmön oheen älykästä teknologiaa, joka helpottaa taloyhtiötä kiinteistön lämmityksen seurannassa.

Älylämmön pilottikohteena on vuokratalokohde, jossa on reilut 20 asuntoa. Kiinteistöä lämmitetään kaukolämmöllä. Pilotoinnissa kiinteistön jokaiseen lämmityspatteriin asennettiin älytermostaatti olemassa olevan termostaatin tilalle. Älytermostaatit ovat WLAN-modeemin kautta yhteydessä laitetoimittajan pilvipalveluun.   

“Käynnistimme Savonlinnan Vuokratalojen kanssa  älytermostaattien pilotoinnin kevättalvella 2019. Palvelulla pyritään tuottamaan taloyhtiön asuntoihin tasaisempi, miellyttävämpi ja terveellisempi sisälämpötila ja säästöjä lämmityskuluihin” , kertoo Suur-Savon Sähkön kaukolämpöä tarjoavan Lempeän kehityspäällikkö Aki Padatsu pilottihankkeen taustoista ja tavoitteista.

Älytermostaatti asennettuna lämpöpatteriin.
Älytermostaatti asennettuna kotitalouden lämpöpatteriin.

Lämpöä muuttuvien olosuhteiden mukaan

Älykäs teknologia perustuu muuttuvien sääolosuhteiden monitorointiin. Älylämpö huomioi paikallisen sääennusteen ja lämmittää tai laskee lämmitystä jo ennen kuin säätila muuttuu. Palvelu oppii jokaisen huoneen yksilöllisen lämpövasteen eli kuinka kyseinen huone lämpenee ja viilenee.  

“Vuokrataloyhtiötä palvelu helpottaa kiinteistön lämmityksen seurannassa. Älylämmön avulla lämmitystä voidaan säätää ja ajastaa palvelun kautta myös etänä. Näin esimerkiksi tyhjillään olevan asunnon lämpötilaa voidaan pudottaa silloin, kun siellä ei ole asukkaita” , Padatsu kertoo ratkaisun hyödyistä.

Käytännön kokemuksia kohteesta

Pilottihankkeen vuokra-asuntokohde sijaitsee Savonlinnassa osoitteessa Veteraanintie 3. Rakennuksen vieressä on toinen vastaavantyyppinen kerrostalo, joka toimii hankkeen vertailukohteena.

Älylämpöhanke sai alkunsa, kun Suur-Savon Sähkön edustajat lähestyivät kohteen isännöinnistä vastaavaa tahoa ja tiedustelivat älylämpöpilottiin soveltuvaa kohdetta.

“Pilotin päätarkoituksena on tutkia mahdollisuutta saada säästöä lämmönkulutukseen sekä lisätä asumismukavuutta. Paikallisten yhteistyökumppaneiden avulla projektiin ryhtyminen oli varsin helppoa”, kertoo Savonlinnan Vuokratalojen isännöitsijä Teemu Immonen.

Veteraanintien pilottihanke on edelleen käynnissä, joten projektin lopullisia tuloksia on odotettavissa myöhemmin. Hankkeeseen ollaan kuitenkin oltu jo nyt taloyhtiössä tyytyväisiä.

“Voin suositella älylämpöä taloyhtiöille, jotka haluavat hakea säästöjä energiakustannuksissa asumisen mukavuudesta tinkimättä”, Immonen summaa.