Etusivu > Ajankohtaista > Asiakastarinat > Hartola siirtyi...

Hartola siirtyi älylämpöön

Lempeä on osaava yhteistyökumppani energiatehokkuuden parantamiseen, toteaa Hartolan kunnan vs. tekninen johtaja Aki Tiihonen

Hartolan kunta tekee konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hartola on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa ja sitoutunut pienentämään energiankulutustaan. Yksi osa ratkaisua on Lempeä Älylämpö.

Hartolassa tavoitteena on vähentää energiankulutusta kunnan kiinteistöissä 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. “Tavoitteiden saavuttamiseksi etsimme ratkaisuja, jotka pienentävät energiankulutusta, parantavat oleskelumukavuutta ja joissa takaisinmaksuaika on lyhyt”, summaa Hartolan kunnan vs. tekninen johtaja Aki Tiihonen.

Lämmityksen ja ilmanvaihdon säätäminen käyttötarpeen mukaisiksi ovat yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa energiankulutukseen. “Valitsimme Lempeän yhteistyökumppaniksi, koska heillä on osaamista ja sopivat tuotteet energiatehokkuuden parantamiseen”, kertoo Aki Tiihonen.

Lämpöä tilanteen ja tarpeen mukaan

Hartolassa Lempeä Älylämpö otettiin kesäkuussa käyttöön kunnan virastotalossa ja kirjastossa. Yhteensä 120 WiFi-termostaattia vaihdettiin vanhojen vesipatteritermostaattien tilalle parissa päivässä. Termostaatit olivat heti asennuksen jälkeen toiminnassa ja internetin kautta yhteydessä pilvipalvelimeen. Lämmitystä ei tarvinnut katkaista ja tiloja sai käyttää normaalisti asennuksen ajan.

Mitä Lempeä Älylämpö sitten tarkoittaa? Palvelu perustuu nimensä mukaisesti älykkääseen teknologiaan. Älylämpö huomioi paikallisen sääennusteen ja lämmittää tai laskee lämmitystä jo ennen kuin säätila muuttuu. Palvelu myös oppii jokaisen huoneen yksilöllisen lämpövasteen eli kuinka huone lämpenee ja viilenee. Esimerkiksi rakennuksen kulmahuonetta lämmitetään toisin kuin rakennuksen keskellä olevaa huonetta. Älylämpö huomioi keväisen auringonpaisteen ja tasaa lämmityksen sopivaksi. Virastotalolla on aikaisemmin tuskailtu keväisin auringon kuumentamissa huoneissa, mutta jatkossa lämpötila pysyy tasaisena ja energiaa säästyy samalla.

Rakennusautomaatio turvallisesti pilveen

Lämmitystä ohjataan pilvipalvelussa. Samalla myös kaikki muu kiinteistöjen rakennusautomaatio saadaan pilvipalvelun piiriin. Hartolassa virastotalon ja kirjaston lisäksi ohjataan koulun ja monitoimihallin ilmanvaihtoa.

Pilvipalvelun ansiosta rakennusautomaatioon päästään etänä kiinni mistä ja milloin vain, tietoturvallisesti. Kiinteistöjen energiankäyttöä ja olosuhteita on helppo seurata, ja kaikki kiinteistöt ovat samassa palvelussa helposti hallinnoitavissa.

Hälytykset välittyvät aina huollolle ja ne on helppo tarkistaa etänä. Näin voidaan myös välttyä turhilta hälytyskäynneiltä.

Palveluun siirtyminen ei vaadi muuta kuin datayhteyden – helppoa!

Lue lisää Lempeä Älylämmöstä

Kuntien energiatehokkuussopimus

Kunta-alan energiatehokkuussopimuksen piirissä asuu jo lähes neljä miljoonaa suomalaista. Energiatehokkuussopimusten ansiosta kunnissa säästyy energiaa ja energiakustannuksia, ja hiilidioksidipäästöt vähenevät.