Etusivu > Ajankohtaista > Asiakastarinat > Rantalan kiinte...

Rantalan kiinteistö valitsi kaukolämmön – kustannustehokas ja huoltovapaa ratkaisu

120-vuotias Asunto Oy Savonlinnan Rantala seisoo yhä tukevasti paikallaan Savonlinnan kauniissa maisemissa, nyt entistäkin energiatehokkaampana. Hallituksen puheenjohtaja Vesa Pekkinen ja muut osakkaat halusivat valita lämmitysmuodon, joka toisi kiinteistölle toimintavarmuutta, kustannustehokkuutta ja huoltovapautta vuosiksi eteenpäin. Tässä blogiartikkelissa kerromme, miten taloyhtiö päätyi valitsemaan Lempeän Kaukolämmön.

Savonlinnan Rantalan kiinteistön omistaa kaksi perhettä yhdessä. Asuntoja kiinteistössä on yhteensä kolme. Hallituksen puheenjohtaja Vesa Pekkinen kertoo, että taloyhtiö päätti siirtyä öljylämmityksestä kaukolämpöön, kun vanhan järjestelmän käyttöikä tuli päätökseen ja uutta lämmitysmuotoa etsittiin.


”Vaihtoehtoina olivat maalämpö, sähkö ja kaukolämpö, joista suorasähkö tipahti nopeasti pois,” Pekkinen selventää.

Lämmitysjärjestelmien vertailu ja valinta


Taloyhtiö sai öljylämmityksestä luopumiseen energia-avustusta yhteensä 12 000 euroa, eli noin 4 000 euroa asunto-osaketta kohden. Tämänkaltaista tukea ei tällä hetkellä myönnetä yksityisille taloyhtiöille nykyisessä avustusjärjestelmässä.

Kunnat voivat kuitenkin vielä vuoden 2025 aikana hakea Aralta avustusta öljylämmityksestä luopumiseen kunnan omistamille öljylämmitteisille kiinteistöille, kuten päiväkodeille, kouluille, varastoille tai asuinkiinteistöille. Tuen tarkemmat ehdot ja hakuaikataulut löytyvät Ympäristöministeriön verkkosivuilta.

Maalämmön haasteet ja kaukolämmön edut


Selvitysten jälkeen todettiin, että vanhan kiinteistön patteriverkoston vuoksi maalämmön käyttöönotto aiheuttaisi haasteita. Vesa Pekkinen selittää, että 1960-luvulla rakennetun järjestelmän putkisto sijaitsee lattiarakenteiden sisällä. Maalämmön käyttöönotto olisi siksi edellyttänyt putkiston nostamista huonetiloihin sekä vesikiertopattereiden vaihtamista uusiin. Maalämpöratkaisun kustannukset olisivat olleet 25 000–30 000 euroa korkeammat kuin kaukolämmön, jonka kokonaiskustannukset olivat vajaat 30 000 euroa. Näin maalämpö olisi maksanut yhteensä noin 60 000 euroa.

Kaukolämmön etuina Pekkinen mainitsee toimintavarmuuden ja huoltovapauden:
”Öljyyn verrattuna kaukolämpö on huomattavasti huoltovapaampi, ja hintaennusteet ovat paremmat,” hän huomauttaa ja lisää:
”Öljyn hinta vaihteli radikaalisti välillä 0,45 ja 1,20 euroa litralta, mikä teki ennakoinnista haastavaa.”

Toimiva yhteistyö Lempeän kanssa


Yhteistyö Lempeä Lämmön kanssa on sujunut hyvin: kauppa solmittiin ja järjestelmä asennettiin sovitusti. Kokonaisuudessaan kaukolämpö on osoittautunut öljylämmitystä edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Lämmitysjärjestelmän valinnan osalta Vesa Pekkinen korostaa, että jokaisen kiinteistön tulee tutkia ja kilpailuttaa vaihtoehdot huolellisesti. Hän suosittelee arvioimaan järjestelmävaihtoehdot realistisesti kiinteistön ominaisuudet huomioon ottaen. Yhteenvetona Pekkinen toteaa, että kaukolämpö on ollut heidän kiinteistölleen toimiva ja kustannustehokas ratkaisu, joka on tarjonnut huoltovapautta ja ennakoitavuutta lämmityskustannuksiin.