Etusivu > Ajankohtaista > Blogit > Tarkasta kaukol...

Tarkasta kaukolämpöjärjestelmä talven varalle

Lämmityskauden alkaessa on aika varmistaa, että taloyhtiön tai omakotitalon kaukolämpöjärjestelmä toimii ja on hyvässä iskussa. Vaikka kaukolämpölaitteet eivät juuri huoltoa kaipaa, ne kannattaa silti tarkastaa talven varalle jo ennen ilmojen viilentymistä. Kunnossa oleva ja ajanmukainen lämmitysjärjestelmä säästää energiaa ja vaikuttaa lämpölaskun kurissa pysymiseen.

 

Kuka vastaa kaukolämpöjärjestelmän tarkastuksesta?

Taloyhtiöissä kaukolämmitysjärjestelmän tarkastus kuuluu yleensä huoltoyhtiölle. Lämmitysjärjestelmän kunnossapito helpottuu, jos asukkaat ilmoittavat asuntojensa lämmityksessä havaitsemistaan puutteista. Kaukolämmitetyssä omakotitalossa lämmitysjärjestelmän tarkastuksen voi tehdä esimerkiksi kiinteistön omistaja tai asukas.

Oheiset vinkit auttavat sekä huoltoyhtiöitä että omakotiasukkaita tarkastamaan vesikiertoisen kaukolämmitysjärjestelmän toimivuuden. Tarkastukseen kuuluu sekä asuntojen tai asunnon sisällä tehtävä tarkastus että lämmönjakokeskuksen tarkastus.

 

Tähtää juuri sopivaan huonelämpötilaan

Asunnon lämmitys vaikuttaa ennen kaikkea asumisviihtyvyyteen, mutta myös ihmisen terveyteen. Jos kodin ilma tuntuu tunkkaiselta, kuivalta ja pölyiseltä, voi asunnon lämpötila olla liian korkea. Jos taas asunnossa tuntuu vetoa, on lämpötila todennäköisesti liian matala.

Kaukolämpöjärjestelmän toimivuus kannattaakin säännöllisesti tarkastaa, vaikka kyseessä on asukkaalle huoleton vaihtoehto. Pienillä tarkastuksilla ja säädöillä on nimittäin mahdollista säästää energiaa.

 

Vinkit vesikiertoisen kaukolämmitysjärjestelmän tarkastukseen:  

 

 • Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneilman lämpötila lämmityskaudella on 21-22 °C 
 • Tarkasta huoneiden sisälämpötilat. Yhden asteen ”ylilämpö” nostaa lämmitysenergian tarvetta 5 prosenttia.   
 • Kun lämmitysjärjestelmä toimii oikein, patteriventtiilistä kääntämällä jokainen pystyy valitsemaan itselleen sopivan lämpötilan kuhunkin huonetilaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa on yleensä mukavampi nukkua, jos lämpötila on hieman matalampi eli 18-20 °C.  
 • Jos patterista kuuluu loriseva ääni, on patteri mahdollisesti ilmattava.
 • Termostaattisella patteriventtiilillä varustetun patterin ei pidä olla lämmin, jos huonelämpötila on yli 23 °C  
 • Patteri luovuttaa lämmön huoneeseen sekä säteilemällä lämpöä että lämmittämällä patterin lähistöllä kiertävää huoneilmaa. Tämän vuoksi patteria ei saa peittää eikä ilman kiertoa sen edessä tai takana estää.
   
 • Patterin termostaattia tai termostaatin erillistä mittausanturia ei myöskään saa jättää verhon taakse.  

 

Vinkit lämmönjakokeskuksen tarkastukseen: 

 

 • Jos laitteistoon on keväällä tai kesällä tehty kesäsulku, se kannattaa nyt viimeistään avata.
 • Pidä lämmönvaihdinhuone siistinä ja paloturvallisena. Näin takaat myös sen, että mahdollisissa häiriötilanteissa voi asentaja tai huoltomies työskennellä tilassa nopeasti ja turvallisesti.  
 • Tarkista lämmitysverkoston paine. Paine on järjestelmäkohtainen, ja siihen vaikuttaa mm. kiinteistön korkeus. Paineen pitäisi olla vähintään 0,8 baria ja 0,5 baria alle varoventtiiliin merkityn avautumispaineen. (Esimerkki: varoventtiili 1,5 bar ja järjestelmän paine 1,0 bar.) 
 • Tarkasta että varoventtiili ei vuoda.   
 • Tarkasta tekninen tila myös silmämääräisesti. Kiinnitä huomiota putkien kuntoon ja mahdollisiin vuotoihin. Jos vuodon merkkejä näkyy, ota yhteyttä lämpöyhtiöön.  
 • Tarkasta kaukolämmön tulo- ja paluuveden lämpötilaero. Veden jäähtymä on hyvä lämmönjakolaitteiston toiminnan mittari. 
 • Mitä suurempi lämmönpudotus kuuman tuloveden ja kylmemmän paluuveden välillä on, sitä paremmin kiinteistön laitteet hyödyntävät kaukolämpöveden lämpöenergian talon ja käyttöveden lämmitykseen. Tämä voi isommissa kiinteistöissä johtaa pienempään kiinteistön perusmaksuun.

 

Koska kiinteistön kaukolämmönjakokeskus kannattaa uusia?

 

 • Jos lämmönjakokeskuksesi on yli 25 vuoden ikäinen, on hyvä aika alkaa pohtia sen uusimista. Näin vanhoista laitteista ei enää normaalisti kannata uusia yksittäisiä osia, koska osittainen uusiminen tulee kalliimmaksi kuin koko laitteiston uusiminen kerralla.
 • Uusittu ja oikein mitoitettu laitteisto on toimintavarma kaikissa oloissa. Lisäksi se säästää energiaa ja vaikuttaa lämpölaskun kurissa pysymiseen.
 • Uusiminen on varmuuden lisäksi investointi energiatehokkuuteen. Uusimisen yhteydessä kannattaa selvittää minkälaisia muita energiansäästötoimia kannattaa uuden laitteiston ansiosta tehdä.

Kun kaukolämpölaitteiston uusiminen on ajankohtaista, ota yhteyttä Lempeän myyntiin!


Myyntipäällikkö
010 2104241
myynti@sssoy.fi
 • Ossi Pöyry

  Kestäviä luottamussuhteita rakentava myyntipäällikkö Ossi vastaa lämpöratkaisujen ja -palveluiden myynnistä. Luonteeltaan avoimena ja rehellisenä hän pyrkii kaikkia osapuolia hyödyttävään lopputulokseen. Hyvät asiakaskohtaamiset ja ratkaisujen löytäminen tekevät hänen työpäivästään onnistuneen. LVI-insinöörinä Ossia kiehtoo uusien asiakastarpeiden tunnistaminen ja energiaratkaisujen tuotekehitys. Hänellä onkin vuosien kokemus asiakasrajapinnassa toimimisesta energia-alalla sekä uusien lämmitysratkaisujen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Ossi on tiimipelaaja myös vapaa-ajalla: jalkapallo kuluu elämään niin pelaajana kuin katsojanakin, ja joskus hän tarttuu myös tennis- tai sulkapallomailan varteen. Mökillä kuuluu rentoutua rantasaunassa hyvien löylyjen äärellä.