Etusivu > Ajankohtaista > Yleinen > Näin pidät huol...

Näin pidät huolta omista laitteistasi vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä

Vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät muodostavat olennaisen osan kotien ja kiinteistöjen lämmitysratkaisuista. Järjestelmän huoltaminen on elinehto tehokkaalle ja toimivalle lämmitykselle. Haastattelimme Teemu Lautiaista, joka on yli 15-vuotisen uransa aikana Savonlinnan Lämpöpumpulla asentanut ja huoltanut lukemattomia lämmitysjärjestelmiä.

Miksi on tärkeää pitää huolta lämmitysjärjestelmän komponenteista, kuten termostaateista?

Termostaatit toimivat lämmitysjärjestelmän säätelijänä, määrittäen lämpötilan ja varmistaen, että se pysyy halutulla tasolla. Jos termostaatit eivät toimi kunnolla, seurauksena voi olla epätasainen lämmitys, energian tuhlausta ja jopa jumiutumista, mikä estää termostaattien toiminnan. “Termostaatteja kannattaa aina välillä käännellä itse ihan huvikseen, sillä se voi estää jumit,” kertoo Teemu Lautiainen.

Termostaattien vaihtoväli, joka takaa toimintavarmuuden ja energiatehokkuuden pitkällä aikavälillä, on noin 15-20 vuotta. Huoltoon kannattaa panostaa säännöllisesti, sillä näin vältetään suuremmat ongelmat ja kustannukset tulevaisuudessa. Maa- ja ilmalämpöpumppujen kohdalla hyvä nyrkkisääntö on huoltaminen parin vuoden välein.

Entä vesikiertoiset patterit, miten niiden toiminta varmistetaan?

Patteri on aina täynnä vettä, ja sen pyrkimyksenä on olla hapettomassa tilassa. Paineen oikea säätö on avainasemassa, ja patteriverkoston tarvitsema paine riippuu talon koosta. Korkeammissa rakennuksissa tarvitaan korkeampia paineita. Normaalisti omakotitaloissa noin 1 baarin paine on ideaali. Paineen tarkkailu on olennaista, ja mahdolliset ongelmat voidaan havaita painemittarin avulla. Varoventtiili toimii ylimääräisen paineen laskemiseen, jos paine nousee liikaa. Nykyaikaisissa järjestelmissä ei siis ole riskiä liiallisesta paineesta.

Teemu Lautiainen korostaa, että kerrostalon patterin ilmaaminen itse ei ole suositeltavaa. Tämä johtuu siitä, että järjestelmään tarvitaan lisää painetta, kun pattereita ilmataan. Sen sijaan on parempi pyytää ammattilainen hoitamaan tehtävä. On tärkeää muistaa, että patteriverkosto on taloyhtiön omaisuutta, ja sen ylläpidosta vastuu on aina tekijällä. Omatoiminen huolto voi helposti aiheuttaa suuria vahinkoja koko kiinteistölle, mikä voi johtaa merkittäviin kustannuksiin. 

Omakotitalossa on mahdollista ilmata patterit itse, mikäli osaa lisätä painetta patteriverkostoon. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kotivakuutus voi kieltäytyä korvaamasta vahinkoja, jos omatoiminen huolto aiheuttaa ongelmia. Tästä syystä ammattilaisen apu voi olla tarpeen.

Mitkä ovat yleisimmät syyt toimintahäiriöihin vanhemmissa lämmitysjärjestelmissä? Miten näitä voidaan korjata tai ennaltaehkäistä?

Yksi yleisimmistä syistä vanhempien lämmitysjärjestelmien toimintahäiriöihin on patteriverkoston likaisuus. Patteriverkoston tukkeutumisen voi tunnistaa siitä, että patteri ei lämpene kunnolla tai ollenkaan. Kun likaa ja roskia kertyy verkostoon, se voi estää veden liikkumisen ja aiheuttaa kitkaa, mikä vaikuttaa koko järjestelmän toimintaan. Tätä voidaan ennaltaehkäistä säännöllisellä huollolla ja puhdistuksella. Verkostonpuhdistuslaitteet voivat auttaa pitämään lämmitysjärjestelmän puhtaana ja toimintakunnossa. Teemu Lautiainen muistuttaa, että kaikenlaisissa haasteissa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen: “Olemme lämmönlähettiläitä, meille kannattaa soittaa. Meiltä saa kokonaisvaltaista apua lämmitykseen.”

Minkälaista hyötyä asiakas voi odottaa lämmitysjärjestelmän säännöllisestä huollosta ja uusimisesta?

Säännöllinen huolto ja komponenttien uusiminen voivat tuoda asiakkaalle merkittäviä kustannussäästöjä ja parantaa lämmitysjärjestelmän toimintatehokkuutta. Kun laitteet toimivat tehokkaasti, lämmöntuotto on paljon parempi.

“Aivan kuten säännöllinen lääkärintarkastus voi auttaa havaitsemaan pienet vaivat ennen kuin ne kehittyvät suuriksi ongelmiksi, myös lämmityslaitteiden säännöllinen tarkastus ja huolto voi auttaa ennaltaehkäisemään suurempia vaurioita ja kustannuksia,” muistuttaa Teemu Lautiainen. “Me suomalaiset ollaan sellaisia, että jos ei ole pakko korjata, niin ei korjata. Se on välillä ongelmallista,” lisää Lautiainen.

Milloin on aika harkita lämmitysjärjestelmän päivittämistä uudempaan teknologiaan?

Kannattaa harkita lämmitysjärjestelmän modernisointia viimeistään 25-30 vuoden välein. Teknologian kehittyessä uudet järjestelmät voivat tarjota merkittäviä etuja, kuten etäohjauksen mahdollisuuden ja alhaisemmat käyttökustannukset. “Etäohjatuissa järjestelmissä huollon voi täysin ulkoistaa, jolloin järjestelmä lähettää automaattisen ilmoituksen ammattilaiselle kun huolto on ajankohtainen,” kertoo Teemu Lautiainen. Kiinteistökohteissa järjestelmissä on usein valmius etäohjaukseen, jolloin sovelluksella voidaan ohjailla ja seurata kulutusta.Lue myös vinkkimme lämmönjakelukeskuksen uusimiseen.